Thursday, January 9, 2014

Narkootikumid



      Mind ajendas kirjutama tänase Pealtnägija teema noortest narkomaanidest ja diileritest. Sealne Põhja perfektuuri narkotalituse juht, Kaido Kõplase, kommentaarid panid mind üllatuma. Justkui probleem oleks alles viimasel ajal tekkinud. Lõpetasin gümnaasiumi 2010-aastal ning juba 9ndast klassist teadsin ma vähemalt kolme inimest, kellelt saaks narkootikume osta.  Põhikooli lõpus küll omaealisi tuttavaid polnud, kes tarvitaks, aga kuna kool oli suur ja õpilasi palju siis kirjus seltskonnas oli palju tarvitajaid. Jutud liiguvad kiiresti. Enamused teadsid, kelle kaudu saaks. Aasta oli siis 2006-2007. Ehk siis ligi 8 aastat tagasi oli see tavaline sündmus ja siis nüüd selline avastus? Kui ma gümnaasiumis käisin teadsin ma vist küll juba umbes 10 inimest, kelle kaudu saaks narkootikume. Kõik teadsid. Ja need olid minuvanused diilerid, mõni vanem, mõni noorem. Arvan et pea igal noorel on mõni tuttav, kes tarvitab narkootikume. Ja eks sealt levib ka info diilerite kohta. Miks siis politseisse selle infoga ei minda? Ma ei oska sellele küsimusele vastata. Eks tobe on anda välja oma tuttavat, lõppudelõpuks pole minu probleem, kes mida müüb. Müüja polegi see süüdlane ju, et keegi tarvitab. Selveris ei tule kah ju müüja minu juurde, et sa pead kindlasti piima ostma ja siis selle ära jooma. See et diileri tegevus on ebaseaduslik see on teine asi ja kindlasti ei ole see taunitav, aga neid pole mõtet patuoinasteks pidada ja eks tarvitamine on ikka halvem kui müümine. Miskipärast on aga karistuse suurus vastupidine. Kui ma õigesti aru sain peeti Inglise kolledži poistega vestlus, et küll olete pahad lapsed ja siis suruti koolipinki võidukalt tagasi, et tegime suure töö. Kas tõesti arvatakse, et nende tegevus peatub? Või õigemini nende eakaaslaste hirm narkoäri ees suureneb? Karistamatuse tunne on noortel ja nii kaua kui tõsised tagajärjed puuduvad ei muutu miski. Miks ei looda ühte kooli, kus pannakse kokku sellised noored? Näiteks internaatkooli taolisesse? Kontroll oleks tõhusam, samuti eraldatakse need kurjategijad nendest, kes on korralikud? Sealses õppekavas võiks olla sõjaväeline distsipliin. Aasta aega sellises koolis ja eraldatus sõpradest oleks kindlasti paras õpetus ja shokk noorele narkomaanile või diilerile.
      Muigama pani mind Kaido Kõplase kommentaar, et vanemad võiksid 15.00-19.00 teha jalutuskäigu näiteks Viru pargis. No mida nalja. ESITEKS tõenäoliselt kella poole kuueni õhtul ollakse tööl (või lähed ütled ülemusele et ma lähen Viru parki vaatama, kas mu laps parasjagu suitsetab kanepit). Samuti paljud vanemad käivad tööl väljaspool kesklinna ning selleks ajaks kui vanemad parki jõuavad on lastel juba suitsud tõmmatud ja kuskile kinno pilves peaga multikat vaatama mindud. Äkki läheb teeb selle tiiru siiski politsei.  TEISEKS paljud vanemad ei huvitugi oma laste tegemistest, või ei taha seda lihtsalt uskuda. Veel on variant, et lapsevanem ise pole ka eriti puhta äriga mersut majaette ostnud ja noh... laps on kodu peegel.
      Noorte seas pole kanep mingi Lasnamäe kalkari teema vaid just selline fafa olen cool. Väga paljud noored peavad kanepi suitsetamist elustiiliks ning tõele aru andes sulandud sa lihtsalt „ägedate“ massi. Seega pole kanepi tegemine juba ammu mingi haruldus ja suud ammuli ajav asi.
Kanepit ei peeta kahjulikuks, sest see on ju taim. Võrreldakse ju seda lausa et ravimtaimega, ning meedias avaldatavad artikklid vaid lisavad õli tulle. Loetletakse millise pingemaandajaga on tegemist, milline suurepärane taim et kaoks peavalu või eksamipinge. Neile kes ravimtaimede abil terveneda tahavad pistaks hea meelega kummelioksa pihku ja las ravib. Nagu õlu-ja siidrijooja hakkab üks päev kangema kraami, näiteks viina, järgi haarama on kanepisuitsetajate järgmine samm sageli kokaiin vms. Võrdluses et kui inimene harjub magama unerohtude peal peab ta doosi mingi hetk suurendama ja suurendama, sest organism harjub ja väike doos enam ei täida oma funktsiooni. Ja muidugi veel kuldlause, et kanepit kasutatakse ju ravimina apteekides. Kodeiini ka, aga seda sisaldavad ravimid on tavaliselt kas retseptiga või narkootilise aine sisaldus on üliväike. Seega kes nüüd raudselt tervist kanepit pahvides loodavad saada, peavad pettuma.
      Ma ei saa aru, kus olid politsei silmad? Kas tõesti neil, kes said 5-6 aastat tagasi politseiks, puudus isiklik kokkupuude juttude või kindlate isikutega? Või siis sõpra välja ei anta? Suurem võimalus muidugi, et lihtsalt ei viitsita tegeleda nii väikeste kogustega.


EDIT: Vastan siia ühele kommentaarile



Aga miks siis kanep on halb? Alkohol on ka halb, ma ei eita. Ja kui nüüd riik otsustaks et alkohol keelata siis tuleks veel suurem mäss. See on aga aegade algusest legaalne olnud ja see on muutnud harjumuseks. Enamustes peredes võetakse sünnipäeva puhul klaas shampust ja saunaõhtul pudel õlut. See on normaalne tarvitamine ja nii peakski olema. Kahjuks väga paljud ka kuritarvitavad alkoholi. Aga mis siis saaks kui kanep legaliseeritekse? Et siis istuvad sugulased ümber laua ja tõmmatakse üks joint sünnipäeva lapse terviseks? Nali naljaks aga eks sinul, Suema, on tuttavaid keda sa oled näinud kanepi "laksu" all. Üldiselt on need inimesed rõõmsameelsed. Itsitavad ja on jutukad. Silmad veidi uitavad ja on punased aga see ju ei häiri kedagi. Pärast krõbistab kaks friika praadi ja loputab alla kokakoolaga. Kellelegi ei tee ju paha? Kanepisuitsetajad pole üldiselt vägivaldsed ja ei laaberda linnas. Aga selline mõnus tunne tekitabki seda sõltuvust, et tahaks nüüd veel jälle, nii äge ja naljakas oli ju. Kui elus tulevad pinged siis jällegi see rahustab ja aitab unustada. Apteegis ei ole käsimüügis antidepressandid (ja ka näiteks selline abivahend nagu unerohi)- sest ka neist jääb kergesti sõltuvusse. Inimene tunneb et ta ei suuda olla selleta enam õnnelik. Organism aga harjub iga ravimiga, kui seda pidevalt tarvitada.  Seejärel lähed jälle arstile ja ta kirjutab sulle suurema annuse. Kanepisuitsetajaga võrreldes hakkab ta rohkem suitsetama ja mingi hetk sellest justkui ei piisa ja siis tuleb see kuri heroiin, ecstasi jne. Ja seda kardetakse, sest sellised inimesed hakkavad elama uue doosi nimel. Müüakse maha kas või oma elamine, auto ja muu maine vara. Lõhutakse perekondi. VOT sellepärast on ei ole kanep legaliseeritud. Miks on vaja anda seda tõuget ja muuta selle tarvitamine legaalseks, kui see toob kaasa pigem kahju kui kasu. Riik ei saa alkohoolikutegagi hakkama.

23 comments:

  1. Täiesti nõustun Sinuga! Ka minul on palju tuttavaid, kes müüvad, aga mul on ka tuttavaid politseinikke. Ma ei pea õigeks nende ülesse andmist, kuid tegelikult kuriteost teatamata jätmine võib omakorda mulle endale kaela tuua karistuseks 3 aastat vangistust, seda küll tingimusel, et jätan teatamata suures koguses käitlemisest, kuid mis see suur kogus on? Algul tehakse ikka ju üks joint, pärast ostetakse 10 grammi kaupa jne.

    Igaljuhul on su blogikirje kui rusikas silmaauku ja laiendab hästi eilset pealtnägija lugu edasi!

    Uus blogija, kuid jätka samas vaimus!

    ReplyDelete
  2. Tore jutt, aga sa ei pakkunud ühtegi lahendust. Või pakkusid välja selle, et kõik, kes tarvitavad, tuleks ühiskonnast isoleerida? Tean isiklikult, et Eesti parimas koolis on umbes 10-20% õpilastest regulaarsed kanepitarvitajad. On see siis nii hull asi, et nad tuleb isoleerida, kui nende kodune tegevus ei mõjuta nende töökohustuste täitmist? See, et sa tarvitaja vahele võtmise korral hakkad ta elu hävitama, ei ole lahendus. Pigem viib see just inimesi allamäge. Läheneda tuleb teisiti. Sa nüüd tõenäoliselt ei taha minuga üldse nõustuda, kui ma mainin legaliseerimist, kuid see olekski pool lahendust. Sealt edasi saab arendada olukorra parandamist läbi tervishoiu - loome erialalised psühholoogid, kes aitavad neid, kes oma harjumusega kimpu on jäänud. Lisaks sellele piiraks riiklik regulatsioon oluliselt kanepi levikut koolides ja alaealiste seas. Praegu on alaealise kanepit alkoholist lihtsam kätte saada. Juba see näitab, et midagi on kardinaalselt valesti. Alkohol on legaalne narkootikum, mida reguleerib riik. Kanep on dekriminaliseeritud, seda ei reguleeri keegi peale isehakanud müügimeeste.
    Viimased inimesed, kelle käes me kanepit näha tahame, on alaealised. Neile tuleb õpetada vastutustundlikkust ning rääkida asjadest ausalt ning keerutamata, et nad ka tulevikus aineid kuritarvitama ei tahaks hakata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allamäge ei vii seadusevastase teo eest karistada saamine, vaid seadusevastane tegu. Kes hävitab tegelikult tarvitaja elu? Õige vastus on, et tarvitaja ise, sest teeb teadlikult sellise valiku. Oleks veel, et heauskne, aga ei. Ja selle nimel, et teadlikult seaduse vastu astuja ei peaks hirmu tundma, pole küll legaliseerimine õigustatud.
      Ja kust on tulnud see väide, et alaealistel on kanepit lihtsam kätte saada kui alkoholi? Alkohol on igas kodus, müügil kõigis poodides üle terve vabariigi, aga kanepit juba Koogiste külapoest ei too.
      Ja mis imeloom see riiklik regulatsioon on, mis lausa piiraks oluliselt kanepi levikut koolides? Mina ei näe siin peale KEELUSTAMISE midagi muud. Kuidas legaliseerimine aitaks kaasa keelustamisele?

      Delete
    2. Küsimus on ju selles, et kas seadus on põhjendatud. Ole hea ja põhjenda praeguse seaduse eesmärke. Seejärel räägi mulle, et mil moel on need eesmärgid täidetud ning mil moel oleme me kanepiprobleemide koha pealt paremal kohal kui näiteks Holland või Portugal.
      Tarvitaja ise hävitabki oma enese elu, täiesti nõus. Vähemalt hävitab iseenese elu, mitte ei ohusta teiste omi. Alkoholijoobes isik rikub nii enda kui ka teiste tervist. Igal inimesel on võimalik teha teadlik valik kuidas oma elu elada, selleks ei pea neile seda seadustega ette kirjutama.
      Väide, et alaealise jaoks on kanepit lihtsam kätte saada, kui alkoholi, tuleb eelmise kolmapäeva Pealtnägijast, millel see blogipostitus muide põhinebki. Vaata järele, saad teada. Alaealine ei saa minna ise poodi ning endale pudelit viina osta. Temalt nõutakse dokumenti. Samas võib sama nooruk minna koolis endast kaks klassi vanema kuti poole, keda ei huvita see, et ostja alaealine on.
      Riiklik kontroll kanepi üle soodustabki seda, et regulatsioon on riigi kätes ning sellega ka põhiline turg. Kui turg läheb ametlikesse poodidesse, siis kaob see mõnevõrra koolidest ning üleüldse mustalt turult.

      Keelustamine on juba täitsa pikalt kestnud. Tulemuseks on suurenev arv inimesi, kes kanepit proovinud on. Kahjuks pole keelustamine ka teiste narkootikumide puhul vilju kandnud.

      See, kes tahab, suitsetab praegu kanepit nagunii. Kui alkohol oleks keelustatud, siis joodaks enam-vähem sama tempoga edasi. Pole mingi probleem oma kodus õlut, veini või puskarit ajada. Mis juhtuks, oleks hoopis see, et alkoholi kvaliteet langeks, alkoholimürgituste arv tõuseks. Turul leviks hulgaliselt metanooligi, mis on inimestele eluohtlik. Keeld ei toimi. Palju toimivam on, kui turg on riigi kontrolli all.

      Delete
    3. Esiteks kas tead, et kanepiuimas autoga sõitmine on sama, mis purjus peaga sõitmine. Seega kuidas alkohol rohkem teisi kahjustab kui kanep? Okei alkohol teeb mõne inimese vägivaldseks, aga see on erand mitte reegel. Kusjuures ma ei arva, et kanepit on kergem kätte saada kui alkoholi. Alkoholi on sama kerge saada. Kanepi kätte saamine on selle võrra raskem et see liigitatakse narkootikumide alla ja see sõna juba toob veidi hirmu, mis tähendab, et noor võtab pigem pitsi viina.
      Sa räägid pea oma igas vastuses , kuidas kanepi legaliseerimine toob kaasa tarbimise vähenemise ja siis räägid, et hetkel meil kontroll puudub. Nüüd ma nõustun ja ei nõustu. Sellesmõttes ,et meil puudub praegu kontroll järelikut me EI TEA täpselt kui paljud suitsetavad. See kontroll aga puudub ka hiljem, sest kas me tõesti teame KES ja kui palju alkoholi tarbib? Must turg jääb NIIKUINII alles, seda näitab ka see et meil on mustal turul nii alkoholi kui ka tavaline tubakas.
      Alkohol ja tubakas on mõlemad legaalsed. Mine istu vene piiril ja vaata kui paljud nendega vahele võetakse PÄEVAS. Kui palju on konfiskeeritud esemete laos just neid kahte? Kas sa tead? Metsikult. Sellest on räägitud igas kanalis ja igas telesaates, mis käsitleb päevakajalisi teemasid (Krimi, Pealtnägija, iga kanali uudised jnejne). Miks siis kanepiga ei peaks nii minema? Sest Hollandis ei läinud? Ma ei ole ausatöeldes kursis milline on sealne seis mustal turul alkoholi ja tubakaga. Samuti sinu väide, et kanep oleks turul odavam kui suvalise jorsi käest ostes. Saksamaal on kanepi grammi hind 5€. Kui seal legaliseeritaks kanep tõuseks hind vähemalt kahekordseks (arvestades kulusid, mis legaliseerimisega kaasneks: aktsiis, rent, töötajate tasud, lepingu tasud jne). See tähendab, et ka meil ei saa see eriliselt odavamaks minna kui 20€ (pigem ma pakun sama hinda või isegi rohkem). Kuidas sa tõestad seda, et proovijate arv väheneks? Ma arvan et kui ühel päeval kanep legaliseeritaks prooviks seda veel rohkem inimesi (just vanem põlvkond). Tõenäoliselt hakkaks paljudele ka meeldima.

      Delete
    4. Ei vaidle üldse vastu, et kanepiuimas inimene ei ole adekvaatne autot juhtima. Väidan küll, et mingil määral ohutum, kui alkoholijoobes isik, kuid kindlasti mitte ohutu. Oluline on aga see, et kui alkohol pigem ajab inimesi rooli, siis kanep teeb neid pisut passiivsemaks ega ajenda inimest rooli istumagi. Kui keegi istub, siis see on samuti erand, kuid mitte reegel.

      Kanepi kättesaadavus oleneb. Mina juba kirjeldasin, kui mugav on minul isiklikult seda kätte saada, ning ma olen kindel, et ma pole ainuke. Eriti lihtne on seda kätte saada noorte seas, just nende seas, kes liiguvad sellistes ringkondades. Pahatihti juhtuvad need noored olema alaealised, lausa 16-aastased. Tõsi, 30-aastasel, kes pole varasemalt asjaga tegelenud ning tahab järsku proovida saada kanepit, on seda üsna raske leida.

      See, et sa ütled kanepi kohta narkootikum, selle kättesaadavust kohe kuidagi ei vähenda. Vähendavad ikkagi konkreetsed meetmed, mida kasutatakse. Mõni noor tõepoolest ei hakka 'narkootikumiga' jamama ning võtab pitsi viina, teine proovib just seepärast ära, et "lõpp äge, narkots".
      Tarbimise mõõtmise koha pealt ei tea me sellest, palju kanepit tegelikult tarbitakse mitte midagi. Alkoholi kohta me teame - meil on ju reguleeritud turg. Alkoholiühikuid loetakse, tehakse arvutusi. Kust muidu need arv, millest tuleb välja, et eestlased on joodik rahvas? Must turg jääb tõepoolest mingil määral paratamatult alles. Kuid selle osakaal langeb oluliselt, väga oluliselt. Kas sa kujutad ette, kui palju liiguks alkoholi-tubakat mustalt, kui see oleks illegaalne? Inimeste vajadused ja harjumused ju ei muutuks. Praegu aga pole tavalisel sepal mõtet oma kärakat põranda alt ostma minna, sest ta saab nurgatagusest Superalkost oma vägijoogi hõlpsalt kätte. See aga ei tähenda, et alkoholi tarbijaid on praegu rohkem, kui neid oleks reguleerimata süsteemis. Julgen väita, et alkoholitarbijaid oleks lausa rohkem, kui selle müügi üle puuduks riiklik kontroll (taaskord tuletan meelde 19. sajandi algusaastaid ning olukorda USA-s).

      Tõepoolest, piire üritavad igasugused erinevad tubaka- ja alkoholivedajad ületada. Vahetevahel õnnestub, vahetevahel mitte. Siiski on illegaalse tubaka ja alkoholi osakaal Eestis väga, väga väike võrreldes riiklikult turult tulnud kraamiga.

      Kanepiga ei lähe nõnda seepärast, et seda ei ole kuidagi mõtet importida, kui selle kasvatamine oleks siinsamas legaalne. Palju odavam on ilma transpordikuludeta ise kasvatada.

      Rääkides kanepi hinnast, siis olen ma 100% kindel, et ametliku turu hind oleks odavam kui praegune 20€/g. Saksamaal võib see hind tõesti tõusta kahekordselt, sest praegu on seal 5€/g, kuid Eestis on taimekasvatajate elu juba praegu nii magus, et iga grammi pealt teenitakse korralik 20€. Muide, üks taim võib olla väärt mitu tuhat eurot (arvestades, et taime pealt saab kogenud kasvataja 50-150 grammi, see on 1000-3000€, üks taim kasvab keskmiselt 3 kuud, korraga saab kasvatada mitmeid taimi). Mõtle milline raha! Pole ime, et noored sellega tegelevad, kooli pooleli jätavad ning sellise tegevusega hea järje peale üritavad jõuda! Oleks meil reguleeritud turg, siis ei jääks ühelegi kasvatajale nii palju kätte, kui praegu.

      Ma pole kordagi väitnud, et proovijate arv väheneks. Tõenäoliselt isegi suureneks. Kuid kas see on midagi nii kardetavat? Miskipärast pole Hollandi ühiskonnas midagi halvemaks muutunud, olgugi et proovijate arv on suurem (püsivate tarvitajate arv seejuures väiksem).

      Delete
    5. Vastan tsiteerides.
      „Küsimus on ju selles, et kas seadus on põhjendatud. Ole hea ja põhjenda praeguse seaduse eesmärke. Seejärel räägi mulle, et mil moel on need eesmärgid täidetud ning mil moel oleme me kanepiprobleemide koha pealt paremal kohal kui näiteks Holland või Portugal. „

      Jah, seadus on põhjendatud, sest tegu on psüühikat mõjutava ainega. Eesmärgiks on kanepi tarvitamise piiramine ja eesmärgi täitmisest kasutaks sinu enda sõnu:
      „Tõsi, 30-aastasel, kes pole varasemalt asjaga tegelenud ning tahab järsku proovida saada kanepit, on seda üsna raske leida. „
      Kui nüüd võrrelda meie kohta Hollandi ja Portugaliga, siis Hollandiga võrreldes pole meil pealinnas ringi kakerdavaid pilves turiste ja Portugal on omadega täitsa põhjas, et pidi rakendama taolised meetmed.

      „Alkoholijoobes isik rikub nii enda kui ka teiste tervist. Igal inimesel on võimalik teha teadlik valik kuidas oma elu elada, selleks ei pea neile seda seadustega ette kirjutama.“

      Ei ole mõtet alkoholi demoniseerida. Alkoholijoobes isik üldjuhul teiste tervist ei riku ja samas joobes olek rikub joobes oleva inimese tervist, olgu see alkoholi- või kanepijoove. Kuna mõjuained on erinevad, siis kannatavad rohkem või vähem erinevad organid. Mis seadustesse puutub, siis kas peame alkoholi kohta käivad keeluseadused ka ära võtma või oled ikka nõus, et öine müügikeeld on kasuks tulnud?

      Pealtnägija välja öeldu, et kanep on kergemini kätte saadav kui alkohol ei päde, sest kui kanepit saab miskit kuti käest sebides, siis alkoholi kodunt. Ja kui kanep läheb riigi kätte, siis mis vahet, et see kaob koolist, kui siis saab seda kätte kodunt. No kui mitte oma kodunt, siis mõne vanema kuti käest ikka. Ja must turg ei kao, üleüldse ei kao.

      „Keelustamine on juba täitsa pikalt kestnud. Tulemuseks on suurenev arv inimesi, kes kanepit proovinud on. Kahjuks pole keelustamine ka teiste narkootikumide puhul vilju kandnud.“

      Kanepi jt. tarvitamise kasv ei tulene keelustamisest. Hollandis kasvab kanepi tarvitamine proportsionaalselt teiste riikidega, kus kanep on illegaalne. See, et keelustamine vilju ei kanna pole mingi argument. Või peame siis ka vargused, tapmised ka legaliseerima, sest tõele au andes, pole keelamine tulemusi andnud, ikks varastavad ja tapavad.


      „Julgen väita, et alkoholitarbijaid oleks lausa rohkem, kui selle müügi üle puuduks riiklik kontroll (taaskord tuletan meelde 19. sajandi algusaastaid ning olukorda USA-s). „

      Mina julgen öelda, et sinu väide ei päde, see on meelevaldne ja subjektiivne arvamus, ei muud. Või siis anna viited uuringutulemustega, kus kirjas, et keeluajal USA-s joodi rohkem.

      „Kanepiga ei lähe nõnda seepärast, et seda ei ole kuidagi mõtet importida, kui selle kasvatamine oleks siinsamas legaalne. Palju odavam on ilma transpordikuludeta ise kasvatada. „

      Transpordikulude osa on lõphinnas üldiselt marginaalne. Iga vähegi majanduseluga kursis olev inimene teab, et odavkaupu pakkuvate firmade tootmine on viidud itta, arengumaadesse.

      Delete
  3. Suema: ma vastan üleval enda blogipostituses su kommentaarile, sest siia see ei mahtunud :)

    ReplyDelete
  4. See jutt ei veennud mind. Esiteks on kanepi pealt kangematele narkootikumidele üleminek tingitud eelkõige selle illegaalsest (dekriminaalsest) seisust. Miks? Sest kui kanepitarvitaja läheb oma kraami ostma, siis ta puutub paratamatult kokku nö allilmaga. See tekitab olukorra, kus täiesti vabalt võib diiler kasutajale pakkuda ka midagi kõvemat ("kuule, sa midagi kangemat ei taha? Ma võin sulle paar tablakat anda, või tahad triipu?"). Poeletilt müües vaevalt et keegi hakkaks sulle leti alt muud paska pakkuma.
    Teiseks ei taha ma ka nõustuda selle sõltuvuse osaga. Päris vastu vaidlema kah ei hakka, sest ega mul nüüd pole nii konkreetset teaduslikku materjali alla võtta, et seda kinnitada või ümber lükata. Siiski on laiem konsensus hilistemate uuringute põhjal olnud see, et kanep ei tekita sõltuvust, küll aga harjumust. Need on kaks erinevat asja. Harjumuse osaga olen isegi täitsa nõus, olen seda ka omal nahal kogenud. See, mis eristab harjumust ja sõltuvust, on võõrutusnähud. Kanep ei tekita neid kohe kuidagi. Kui ma kolm kuud järjest olin pea iga päev suitsetanud, siis otsustasin tarvitamist vähendada. Seega tekkis paus. Tunnistan, et oleksin hea meelega ühe piibutäie teinud, kuid selle tunde allasurumiseks oli väga natukesest tahtejõust piisavalt. Mitte mingit muud erinevust mu elus ei olnud. Isikliku kogemuse koha pealt lisan, et mitte mingusugust mõtet millegi kangema peale üle minna või isegi proovida pole kunagi tekkinud, kuigi mu diiler on neid mulle pakkunud.
    Nüüd kõige olulisem, kui tulles tagasi lahenduste juurde. Kui kanep oleks riigi poolt reguleeritud, siis suudaks riik palju paremini mõista antud aine tarbimist ning neid andmeid vaadates paigutada ressurssi tarbimise vähendamiseks. Olulisel kohal on siinkohal kindlasti ennetustöö, alaealiste kokkupuute vähendamine ning võõrutusravi neile, kes seda soovivad. Olen 100% veendunud, et kui meil on niiöelda kanepisõltlane, siis ta saab palju lihtsamini oma harjumusest lahti, kui tal on kellegi poole võimalik pöörduda. Praegusel hetkel see võimalus puudub, sest 'sõltlane' on kriminaal, mitte meditsiinilist abi vajav inimene. Minu arvates pärsib selline suhtumine probleemide lahendamist.
    Maailmapraktika on näidanud, et kanepi legaliseerimine ei too kaasa tarvitamise suurenemist. Proovijaid on rohkem, aga regulaarseid tarvitajaid vähem (loe andmeid Hollandi või Portugali kohta, muide Portugalis tehti nii kõikide narkootikumidega).

    Viimaseks, kui kanep oleks legaliseeritud, siis ei sunnitaks kedagi seda tarvitama. Oleksin täiesti nõus, et kanepireklaam võiks olla keelatud ning avalikus kohas tarbimine samuti, et hoida kogu see asi lastest võimalikult eemal. Seega sünnipäevalauas võetaks ikka pokaal veini või šampat, võibolla mõni, kes tahab, võiks ka rõdul ühe pläru teha. Asi pole nii mustvalge, et kui on legaalne, siis kõik tarvitavad. Isiklik valik, kuid hetkel on nii, et kes tahab, see saab kanepi väga lihtsalt kätte. See käib ka alaealiste kohta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuidas võiks riik paigutada ressurssi tarvitamise vähendamiseks? Tegelikult on riigil alkoholi näol kogemus juba olemas ja tarvitamist on üritatatud vähendada müügi keeluga (!) teatud kellaaegadel. Niisiis on olemas üks vahend ja see on keelamine.
      Legaliseerimine ei saa ennetustööd kuidagimoodi efektiivsemaks muuta ega mittelegaalsus vähemefektiivsemaks.
      Ise väidad, et kanep sõltuvust ei tekita, siis miks peaks looma meditsiiniasutuse, kus ravida seda, mida ei ole. Harjumusest vabanemiseks võid vabalt pöörduda psühhoterapeudi poole. Kui üks psühholoog ei sobi või ei meeldi, mine teise juurde. Ja mis sõltlasi puudutab, siis neile on rajatud mitmeid rehabilitatsioonikeskusi, kus sa oled patsient, mitte kriminaal.
      Maailmapraktika näitab, et kanepi tarvitamine suureneb, ka Hollandis. Veel on Hollandi praktika näidanud seda, et tarvitamise vähenemine-suurenemine kõigub vastavalt sellele, kas poode pannakse kinni või tehakse juurde.
      Portugalis aga on loodud komisjonid, kelle ees sõltlased aru andmas käivad.

      Delete
    2. Mis põhjusel on sinu arvates alkohol sel juhul legaalne, kui keeld toimib? Riigi seisukohalt oleks ju etem, kui kõik rühiks tööd teha ega jooks. Jah, piiratakse tarbimist, seda öise müügi keeluga, ning see töötab. Miks? Sest inimesel on ikkagi võimalus oma asjad päevavalgel ära osta, ta suudab arvestada sellega, et peale kümmet tema enam oma kraami kätte ei saa. Kui tõesti suur probleem on, siis küsib taksojuhi käest või läheb lähimasse tanklasse ostma. Kanepiga aga pole inimestel võimalust, et oma asjad ausalt ära osta. Isegi kui tehtaks nii, et iga kolmapäev kella viiest kuueni võib kanepit osta ning ülejäänud aegadel on selle ostmine piiratud, siis väheneks mustalt turult tuleva kraami osakaal. Rõhutan, keelata ei saa, aga piirata saab.

      Mil viisil on praegu sinu nimetatud 'mittelegaalsus' efektiivne? Millised on tulemused? Vaadates numbreid (olgugi et need on väga ebatäpsed), siis võib järeldada, et kanepitarbijate arv on viimaste aastatega hoopis suurenevas joones. Miks küll, me ju keelame?

      Sõltuvuse koha pealt ütlesin ma, et mul pole isiklikku kogemust, ma ei välista selle olemasolu, kuid ei usu, et kanepisõltuvus mingisugune suur asi oleks. Igatahes saaks legaalses süsteemis luua eraldi asutused, kuhu poole võib ennast sõltlasena tundev inimene pöörduda. Praegu on see raskendatud, sest võrreldava ühiskondliku tolerantsi puudumise tõttu ei ole inimesed huvitatud vastavatesse kohtadesse pöördumisest.

      Portugali komisjonide kohta, miks mitte? Pole ju paha mõte, kui see töötab. Aga see töötab ainult siis, kui aine on legaalne ning selliste struktuuride loomisega saabki (kuri)tarvitamist vähendada.

      Lõpetuseks, mis on täpselt kanepi tarvitamise kui sellise probleem? Kõige esimeses vastuses mulle ütles lugupeetud blogi autor, et kanepi probleem on see, et minnakse üle kangematele narkootikumidele. Võin ette näidata mitmeid statistilisi tabeleid, mis kinnitavad, et Hollandis ja Portugalis on teiste narkootikumide tarbijate arv oluliselt madalam, kui mujal, seejuures ka alkoholitarvitajate arv. Kontrollisin praegu mõningaid statistilisi näitajaid ning võtan oma sõnad tagasi selle koha pealt, et Hollandis kanepitarbijate arv väiksem oleks. Tunnistan, eksisin selle koha pealt. Kuid endiselt väidan, et kanep ei ole probleem.
      Mina leian, et kanepi probleem on see, et seda tarvitavad alaealised. Leian, et me saaksime alaealistega palju paremini tegeleda siis, kui kanep oleks legaalne (alaealistele muidugi keelatud). Praegune keeld ei ole tulemust andnud tarbijate, eriti alaealiste, vähendamise näol, vaid pigem andnud vastupidiseid resultaate.

      Delete
  5. Ega ma ei saagi lõpuni sinuga vaielda, esmalt seetõttu et endal selline tarvitaja kogemus puudub, tundub et sinul on rohkem kogemusi ja tead millest räägid, mina toetun sellele, mida kõrvalt näinud/kuulnud/õppinud. Aga ma ei saa sellest aru, kuidas saab keegi öelda, et legaliseerimine parandaks olukorda? Alkohol on legaalne, kas seetõttu noored joovad vähem? Kindlasti mitte. Üldiselt, kui noor inimene jääb purjuspäi politseile vahele viiakse ta emme issi juurde ja see on üldiselt kogu karistus. Enamusi see ei heiduta. Paljudel on ju sellised nö moodsad vanemad, kes lastega koos pläru ees õlut kaanivad. Kuidagi peetakse vabandatavaks "kodus, meie silma all võib, veel hullem kui ta seda kuskil nurgataga teeks". Noor teeb seda nurgataga ja tegelikult lausa avalikult kesklinnas. Olles ise noor inimene, tean et olukord on hullem kui ükski vanem tegelikult ette kujutab ja ma arvan, et ka Sina tead. Ja ega keegi üksi viina üldiselt seltskonnas ei joo. Ikka kuskilt keegi alustab ja seejärel minnakse kaasa. Kui kanep legaliseeritakse on see veel rohkem kättesaadavam. Nagu praegu lastakse vanemal sõbral/õel/vennal/suvalisel pudel poest välja tuua siis toimuks sama ka kanepiga. Ja eks see kanepiga oleks samamoodi. Ma arvan lihtsalt, et meie ühiskond ei ole kanepi jaoks valmis.

    ReplyDelete
  6. Ega ma lootnudki, et sa oma seisukohta järsku muudad ning äkitselt legaliseerimise poolt hakkaksid olema. Ma tahtsin oma jutuga öelda, et legaliseerimine ei pea tähendama ühiskondlikku tolerantsi. Hollandis vaadatakse tänaval pläru tegevat inimest väga hukkamõistvalt, olgugi et see tegevus on seadusega lubatud.

    Siiski kui rääkida keelust, siis võiks tuua paralleeli USAga 20nda sajandi alguses (olgugi et USA pole Eesti ning ajastu oli teine, siis teatud õppetunni võiks sellest ikkagi saada). Alkohol oli seal tollal illegaalne. Mis juhtus, oli see, et alkoholimürgitused tõusid 600%, alkohol oli kättesaadavam kui kunagi varem ning Al Capone ning teised gängsterid said just tänu alkoholi illegaalsusele tegutseda, see oli nende peamine tuluallikas.

    Sellest võikski õppida, et keeld ei tööta. Kui oleks nii, et nipsutame sõrmi ja järsku on kanep ühiskonnast kadunud, siis ma oleksin igati selle kaotamise poolt. Kahjuks näitab praktika, et illegaalsus võib tarvitamist isegi suurendada. Kanep on taim, mis kasvab küllaltki vabalt, ta nimi on 'weed' põhjusega - ta kasvabki nagu umbrohi. Seega ei ole seda võimalik lihtsalt kaotada. Kui turg oleks riigi kontrolli all, siis läbiks iga ostja riikliku kontrolli (olgugi et vanem vend/õde/sõber võib aidata seda süsteemi petta). Praegu liigub kanep meie koolide peal nii vabalt ringi, et nagu eilne Pealtnägija kõneles, siis saab selle kümne minutiga kätte. Kui mina praegusel hetkel sooviksin kanepit, siis teeksin ma ühe telefonikõne ning mul oleks paarikümne minuti pärast auto maja ees, valmis mulle kanepit müüma. Kuna kanep on illegaalne, siis on ta väärtus väga kõrge (20€/gramm üle kogu Eesti). Selline hind tekitab olukorra, kus ollakse valmis selle eest varastama, vigastama ning isegi tapma. Taaskord toon paralleeli USAga 1920ndatest, kus allmaailma alkoholidiilerid ei peatunud mitte millegi ees, et turgu valitseda. Mida kõrgem hind, seda suuremad on sellega kaasnevad probleemid. Kui kanep maksaks 5€/gramm, siis ei viitsiks keegi mulle seda isiklikult maja ette tooma tulla. Sama asi kehtib ka koolide peal.

    Seega kordan oma juhtmõtet - illegaalsus ei langeta nõudlust, pigem isegi tõstab. Kuna kanep on nii kergesti kasvav taim, siis ei ole ka pakkumises probleem. Kuna viimase 20 aastaga on kanepit keelavate seadustega tarvitamine ainult tõusnud, siis on see märk sellest, et strateegia ei toimi ning tuleb võtta kasutusele kardinaalseid muutuseid.

    Samuti väidan, et kui alkohol oleks Eestis praegu illegaalne, siis ajaks iga sepp oma keldri all puskarit ning hakkaks seda müüma. Sel puhul ei saa enam kontrollida kvaliteeti ning tulu läheb loomulikult kurjategijale, mitte riigile. Samuti ei vähendaks alkoholi illegaalsus nõudlust, võib-olla hakataks veelgi rohkem jooma (keelatud vili on magus).

    ReplyDelete
  7. Ma nõustun, et legaalseks muutmisega oleks turul kvaliteetsem kaup. AGA milleks olekski vaja kedagi majaette kutsuda, kui ma saaks selle kätte lähimast poest? Veel kergem, sest kui mõni vähem julgem inimene mõtleb kolm korda enne kui teeb kõne siis poest sama kaupa kätte saades käiks asi palju kergekäelisemalt. Koolide ümber on samuti poed. Ma kordan jällegi, et kahjuks kanep teeb rohkem kahju kui kasu ja need plussid ei kaalu miinuseid üles. Risk on lihtsalt liialt suur. Kahjuks on tõsiasi ka see, et paljud mu endised koolikaaslased, kes vahetunnis end pilve tõmbasid ja kahe käega kanepi legaliseerimise poolt, on hetkel kuskil luuserid, kes üritavad kuidagi end ära elatada kahjuks selline nö muretu eluviis jälitab neid tänaseni. Harjumus ju, kui mingi mure teikib keeran ühe jointi ja maailm kohe ilusam paik. Keegi ei tunnista et nad kanepist sõltlased on. Keegi ei tunnista ju, et ollakse suhkrust sõltuvusest. See on ju suhkur, igal pool müügil ja selline süütu asjake. Ometi vaevlevad paljud selle käes aga nimetavad seda suureks magusaisuks. Aga on ka erandeid muidugi ja ma ei väida et igaüks kes kanepit suitsetab on eluheidik.

    ReplyDelete
  8. Loomulikult on kaks erinevat asja, aine tarvitamine ning kuritarvitamine. Kui rääkida konkreetsetest inimestest, siis Barack Obama oli oma nooruses tuntud kui kõva stoner. Ted Turner mõtles CNN uudiste idee välja pilves peaga. Sisuliselt kõik USA ajaloo presidendid või presidendikandidaadid on tunnistanud, et on kunsgi oma elus kanepiga kokku puutunud (Bill Clinton - smoked but didn't inhale). Neid näiteid võibki tooma jääda. Fakt on see, et kanep ei muuda inimest eluheidikuks, kui inimene on laisk ning kuritarvitab mingit ainet, siis see on tema enda süü.
    Rääkides aine hankimisest, siis siinkohal ei saanud ma täpselt Sinu argumendist aru. Kui mul oleks võimalik seda kuskilt lähedalt poest osta (eeldatavasti mitte toidupoest, kõige mõistlikum olekski nö coffeeshopi variant, müügilitsentsi peaks olema raske saada ning lihtne kaotada), siis ma ka teeks seda. Kuna nõudlus on suur ning sellega seoses on ka hind kõrge, siis ongi diilerite elu väga mugavaks tehtud. Praegu on konkreetselt võimalik nii ära elada, et ei tegelegi mitte millegi muu kui taimede kastmisega. Minu arvates on taoline olukord väga, väga vale. Noored koolipoisid näevad selles võimalust (kutt, kes on lõpetanud 6 klassi teenib rohkem kui mu isa, miks siis mina veel gümnaasiumis pean käima?") ning satuvad pahatihti halvale teele. See viib neid ka kangemate narkootikumide juurde.

    Mina kordan taaskord, et ega see kanep ei tee midagi halba, eriti kui me räägime legaalsest kanepist. Illegaalse süsteemiga kaasnevadki omad riskid. Need sinu sõbrad-tuttavad, kes praeguseks on luuserid, ongi saanud reguleerimata süsteemi ohvriteks. Kaasaegse tehnoloogiaga poleks mitte mingisugune probleem kasutada näiteks ID-kaarti nõudev valideerimissüsteem, mis lubaks ühel inimesel päevas osta kuni x arv grammi kanepit (näiteks 3, Hollandis on see 5). Riik saaks aktsiisi pealt tohutuid makse (arvutasin välja, kui Colorados müüdi päevaga $1,000,000 väärtuses, seal on 5,000,000 inimest, Eestis 1,300,000, seega ümardame igaks juhuks allapoole, 4 korda vähem, see teeb 250,000 dollarit, eurodesse ümardame ligikaudu 200,000€, ütleme igaks juhuks ostetakse veel 2 korda vähem, seega 100,000€, aktsiis on tubakal 70%, sama protsendi korral saaks riik iga päev 70,000€ maksutulu, see on tõenäoliselt veel vähe pakutud. Aastas teeb see 25,550,000€ maksutulu puhtalt kanepi pealt), selle võib kõik paigutada ennetustööks, taastusraviks, tervishoiuks ja jääb veel ülegi. Kui see raha panna õpetajate, politseinike ja kiirabitöötajate palkadesse, siis tõuseb igaühe kuupalk 100€, see on vaid üks näide. Lisaks ärgem unustagem vabanevaid ressursse, mis praegu lähevad kanepi vastu võitlemiseks (kasvõi puhtalt kohturessurss). Igatepidi saab legaalses olukorras kõik negatiivsed küljed ära siluda. Praegu riik ainult panustab raha kanepi vastu võitlemiseks, ma ei tea neid numbreid, kuid arvan, et need on tohutud. Tulemus oleks palju parem, kui raha paigutada targalt selle asemel, et pimesi raha tulle loopida, mis, nagu praktika näitab, pole tarvitajate arvu sugugi vähendanud.
    Näide - Portugalis legaliseeriti 10 aasta eest KÕIK narkootikumid. Tänaseks on üledooside arv 50% väiksem. Allikas - http://www.forbes.com/sites/erikkain/2011/07/05/ten-years-after-decriminalization-drug-abuse-down-by-half-in-portugal/

    Ma ei räägi suvaliselt, ei tulista puusalt, olen antud teemat põhjalikult uurinud ning räägin sellest, kuidas oleks nii riigi kui ka kodaniku seisukohalt mõttekam. See, et ma ise tarvitan, ei mängi siinkohal rolli, sest mina saan oma kraami kätte niivõinaa (ja nagu näitas eilne pealtnägija, siis nõnda lihtsalt saavad ka alaealised).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seuma toetan sinu otsuseid, pole rohkem midagi lisada, oled tõest tubli kodutöö teinud! Miks raisata maksumaksja raha selle vastu võitlemiseks, kui saaks luua ju leegaalse toimiva süsteemi, mis juba toimib kolmes riigis. Pluss tõest portugaalis toimuv on ehe näide sellest et legaliseerimisel on on pikas perspektiivissuur suu kasu narkotikumite vastu võitlemises teadustades inimesi millega tegu. Ja mida kiiremini me kanepi legaliseerime seda rohkem tuleks välis maailmast turiste siia rahupiipu tõmbama, kuna ennustatakse ju et varsti siiski legaliseeritakse kanep ka mujal maailmas. Ja jälle kasvataks riigieelarvet ning eraettevõtted oleksid ka kindlasti turistide üle õnnelikud. Võimalik et mõne aja pärast tekkiks riigi eelarves ülejääk, saaks makse vähendada või mõne riigitöötaja palka tõsta, kindel on see et riik saaks müügi pealt kena tulu ja see oleks kasuks kogu EESTILE.

      Delete
  9. Mängime seda mängu, et kanep on okei. Ja et legaliseeritakse. Kuid kuidas kaitseb kanepi legaliseerimine noori? Kas selle legaliseerimisel saavad noored järsku aru, et pigem istuda tunnis selge, kui kivis peaga? Kuidas me hoiame tulevate põlvede tervist? Tunnista nüüd ausalt üles, eeldan et sa oled umbes minuvanune kas sul jäi mõni pidu pidamata sest bussipaviljoni aknal oli silt, et alkohol kahjustab tervist? Ammu on teada, et präänikuga ei saa noort manitseda vaid ikka piitsaga. Kas me siis ei anna justkui rohelist tuld noorele organismile kanepit tõmbamiseks kui legaliseerime kanepi? Ainus hea võimalus olekski sinu toodud variant, et sarnaseks valideerimissüsteemile. Aga kas siis nö põrandaalune müük vähemeks? Mitte oluliselt. Arvestades seda, et kui riik peaks reguleerima kanepi müüki tähendaks see meeletuid summasi süsteemi väljaehtamiseks. Vastavate spetsialistide sisseostmist või koolitamist. Ära ei tohi unustada, et tootele lisanduksid aktsiisid ja muud maksud (rendipinna hind, müüja hind, reklaami hind). Arvestada tuleb jällegi, et nö mahepõllundust nendega ei tehta, et Põlvamaa põllumees peab kanepipõldu ja siis Kaubamaja ees ökoturul müüb. Seda kasvatataks spetsiaalsetes kasvuhoonetes jne. Kõik maksab. Seega mis sa arvad, et see grammi hind tuleks odavam? Ma julgen pakkuda et isegi kallim. Sest praegu küsib müüja hinda kastmise, bensiini ja riski eest. Mis omakorda ei vähendaks jällegi põrandaalust müüki.

    ReplyDelete
  10. Legaalne kanep maksab palju, palju vähem, kui illegaalne. Kanepi omahind on kuskil 3€/gramm. Loomulikult lisanduvad aktsiisid ja muud tasud, kuid see hind ei suurene kohe kuidagi 6 korda. Pealegi saad litsenseeritud coffee-shopist osta korraliku kvaliteediga savu, keegi ei tahaks seda põrandaalust lehtedega segatud kelbast. Legaliseerimine kaitseb noori niipalju, et kuna väheneb põrandaalune pakkumine, siis neil on raskem kätte saada (poes ju neile ei müüda). Usun, et 21+ seadus oleks isegi mõistlikum, kui 18+ (see tuleb 19-aastase suust). Nii palju veel, et noortele saaks sellega rääkida kanepist ausalt. Mina proovisin 17-aastaselt esimest korda kanepit seetõttu, et viiendas klassis räägiti mulle kuidas täna tõmbad kanepit, homme süstid heroiini. Tollaste sõprade pealt sain juba aru, et mulle aeti kelbast ning uurisin internetist järgi. Sain hoopis vastupidist infot, proovisin ära, veendusin selles, et koolis aetu oli jama. Ütlen uuesti, legaliseerimine ei tähenda kohe kuidagi rohelise tule andmist tarvitamiseks. Uuesti ütlen, et Hollandis, kus kanep on täiesti legaalne, vaadatakse tänaval kimuja poole äärmiselt imelikult. Legaliseerimine tähendab seda, et täiskasvanud inimesi loetakse piisavalt vastutustundlikeks, et kanepit mõistlikult pruukida. Alaealistele on endiselt vägagi punane tuli, tõenäoliselt punasemgi kui tänasel päeval.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuna olin teinud oma kommentaaris väga häbiväärse vea siis seda parandama asudes, kustutasin selle ära. Lootsin, et blogi haldajana on mul see võimalus. Minu kommentaar sisaldas küsimust, et kas "suema" lõpetaks kanepi suitsetamise, kuniks on 21.aastane ning kuidas üks kanepiuimas tuttav puu ja karu sassi ajas.

      Delete
  11. Esiteks suitsupakiga ei saaks legaalse kanepi jaehinda võrrelda. Kanepit 'toodetaks' sel juhul Eestis, seega kui keegi hakkab hinda tõstma, saab järgmine ettevõtja kohe konkureerida. Elementaarne majandusteadus, mida ei peaks gümnasist Tallinna Ülikooli üliõpilasele selgitama.
    Teiseks ma ei öelnud, et kanepist tuleks legaalsuse korral rääkida ainult head. Kui ma ütlesin, et räägime nii, nagu asi on, siis ma pidasin silmas ka negatiivseid aspekte. Näiteks seda, et kui liiga varakult alustada, siis on potentsiaalne risk psüühikahäireteks.
    Sinu laksu all sõbra kohta ma ei oska öelda. Selle põhjal arvaks üldse, et ta oli LSD-d tarbinud, kuid võib-olla suudab mõni ka kanepist puud karudeks muuta. Ebatõenäoline, aga võimalik, et kanep, mida su sõber tarbis, oli segatud näiteks LSD-ga, mis on võimalik ainult musta turu puhul.
    Tarbimist vähendab pikas perspektiivis seetõttu, et inimesed suitsetavad oma isu täis. Kuna enamus tarvitajatest (?) on tõenäoliselt alaealised (ma ei tea, sest meil puudub ülevaade turust - miks? Sest me ei saagi mustast turust ülevaadet), siis hoiaks riiklik regulatsioon mõned kasutajad eemale. 21+ seetõttu, et palju raskem on alaealisel leida 21-aastast sõpra kui 18-aastast. Mina ka tõenäoliselt ei ootaks, aga ka minul oleks raskusi vastava vanusega inimeste leidmisega, kes oleks nõus mulle ostma. Just seepärast langekski tarbimine. Kui ei usu, vaata maailmapraktikat.

    ReplyDelete
  12. Esiteks ära mängi ninatarka ja teiseks kas sa tead, et eestis tõstetakse sõbralikult hinda koos. Näiteks hakkliha tootjaid on siin kohe päris mitu aga 4 aasta jooksul tõusis rakvere hakkliha hind 81%. Ja kui sa arvad nüüd, et eestis hakkaks kanepi legaliseerimisel tohutu põllumajandus siis eksid. Arvestades, et asume euroopa liidus kehtivad meile päris karmid seadused. Suure tõenäolisusega on vaid mõni üksik, kes võtab teha läbi see kadalipp et kanep turule tuua. Arvestades millised summad selle peale kuluvad enne kui mingit kasumit näha oleks. Lubade taotlemine oleks juba meeletu katsumus. Kanepi hind eestis ei tuleks elusees 5€/g. Konkurents tõenäoliselt pea et puudub. Enne lihtsalt legaliseeritakse kanep saksamaal vms kui eestis. Ja kui sa ise juba ütled, et sina ei ootaks kaks aastat enne kui pläru ette paned, miks keegi teine peaks ootama? Sa ütled et sul on raskem leida 21 aastast tuttavat kui 18-aastast?! Siin tulevad vanad head koolikaaslased kes maksuvabalt noortele edasi müüvad 20€/g

    ReplyDelete
  13. Milleks see vaidlus?
    Kanep on hea - kanep on halb?
    Pole ta ei seda ega teist. Kanep on nagu iga teine keemia, teatud koguses omab omadusi mis on mingis kontekstis kasulikud, samas mida rohkem tarbid, seda kahjulikum on (nagu suvaline muu aine).
    Probleem pole konkreetses aines, vaid aine ületarbimises.
    Ehk siis, probleem on lollides inimestes.
    Ka söömine on kahjulik, kui sa sööd mingit asja liiga palju.
    Tarbi mõistlikult ja kõik on korras.
    Loomulikult on inimesi kes ei tohikski teatud aineid tarbida, võta või kollase rassi alkoholitalumatus - geneetika on selline, midagi pole parata.
    Mina olen legaliseerimise poolt, loomulikult mitte alaealistele - see oleks lollus ruudus.
    Ise olen roovinud, aastaid tagasi, oli täitsa vahva ja näe siiamaani pole heroiinisüstla otsa sattunud, no ja isu ka pole et prooviks.
    Kui legaliseeritaks, siis hakkaks kasvatama küll, kindlasti üsna hea business.
    Kas ka popsutama hakkaks, no ei tea, praegu küll isu pole.
    Mis businessi puutub, siis legaliseerimise korral ei saaks kanep kindlasti odav olema.
    Kasvatamine oma tarbeks oleks odav, aga kui müüa tahad maksad riigile roppu obrokit, nagu Colorados on.

    ReplyDelete
  14. Sattusin siia kahtlaseid teid pidi, kommenteeriks ka natuke, loodetatavasti ei panda pahaks.

    "Kanepit ei peeta kahjulikuks, sest see on ju taim. Võrreldakse ju seda lausa et ravimtaimega, ning meedias avaldatavad artikklid vaid lisavad õli tulle." - Neid artikleid ilmub praegu päris palju, kuna teema on aktuaalne. On päris suur huvigrupp, kes pole praeguse seadusandlusega rahul. Ja ma ei pea silmas diilereid (diilerid on põhiline huvigrupp praeguste seaduste poolt).

    "Nagu õlu-ja siidrijooja hakkab üks päev kangema kraami, näiteks viina, järgi haarama on kanepisuitsetajate järgmine samm sageli kokaiin vms." - Olen üle keskmise õllesõber, ei pane mind miski viina järgi haarama. Kui tahaksin viina, siis jooks seda ilma õllega alustamatagi. Eks inimesi erinevaid. Kuid kanepi pealt järgmine samm - see jutt on täiesti mittemidagi tähendav. Kes kokaiini või kangemat tarbima hakkab, asenda suvalise muu tervislikuma ainega sõna kanep ja peab paika samapalju.

    "Ammu on teada, et präänikuga ei saa noort manitseda vaid ikka piitsaga." - palun mitte enda kogemusi kõikide teiste peale mitte laiendada. Präänik annab tihti ikka märksa paremaid tulemusi kui piits - enda lapsepõlvest mäletan nii.

    "Aga on ka erandeid muidugi ja ma ei väida et igaüks kes kanepit suitsetab on eluheidik." - Mulle tundub , et see eluheidikuks saamine ei sõltu absoluutselt kanepist. Põhja läinud inimene võib olla tõesti ka palju kanepit tarbinud. Ükski inimene minu tutvusringkonnast, keda tean et rohkem kanepisõber on, pole eluheidikuks saanud. Võibolla peab veel ootama? Igatahes vanust mul juba 30.

    Ma enam tõesti ei mäleta, kust siia sattusin. Kuid ärgitas kommenteerima see üldine toon. Miks ikka ei karistata ja miks üks kõik milliste vahenditega noori ei kaitsta.
    Tegelikult ma sama vanalt olin suhtumises suht sarnane. (ei taha absoluutselt miski targutava vanurina näida)
    Kuid elu näita, et ainuüksi karistamistega ei jõua mitte kuhugi.
    Selle sama narko teemal mõnes islamimaal saab surmanuhtluse narkokaubanduse eest. See ei ole muutnud absoluutselt mitte midagi.
    Ja pidev nö. noorte pärast muretsemine. Või noh, laste. Tegelikult ei tohiks homme autoga töölegi sõita, sest teoorias on oht mõni laps alla ajada.

    Lõpetuseks unise peaga.
    Ise kanepit ei tarbi, kuid olen veendunud legaliseerimise pooldaja. Vaidlema ega argumente välja tooma siin ei hakka, internetiavarused on seda täis. Ei väida, et legaliseerimine noori hakkab kanepist eemale hoidma, kuid kanepi illegaalne staatus kohe kindlasti ei hoia.
    Seni pole veel ühtegi head põhjendust kuulnud, milleks kanep peaks olema illegaalne. Kui kuulen mõnda, siis kindlasi muudan oma arvamust.
    Ära kunagi usalda kedagi, kes suurest (tervisest) hoolimisest tahab sind keelata ja piirata. Ka Pol Poth oma sõnade järgi tegi kõike rahva heaks. Mingi taime keelustamise puhul "follow the money".

    Jõudu edasiseks!

    ReplyDelete