Wednesday, January 22, 2014

Mõnus näks

    Paljudel on probleemiks, et mida näksida vahepaladeks. Kaua ikka jaksab õuna ja porgandit närida. Igasugused poest leitavad näksid (shokolaad, krõpsud, saiakesed jne) on üsna libedale teele minek. Mulle üldiselt müslibatoonid maitsevad, kuid poes müüdavad on täis kõiksugu jama ja rämpsu, et pigem võtta juba shokolaad.
    Mõtlesin siis, et müslibatooni ei tohiks ju olla raske ise teha. Hakkasin netist retsepti otsima. Ja igal pool oli  kasutatud kondentspiima, võid mingeid siirupeid. Aga jällegi...ma lähen ostan pigem shokolaadi. Leidsin siis variandi kus seoti mass lihtsalt kuivatatud puuviljadega, aga minu jaoks polnud see jällegi variant, sest ma lihtsalt ei armasta kuivatatud puuvilju eriti (va ploom ja virsik). Ja siis mõtlesin, et ahh teen katse eksituse meetodit.
    Panin esialgu köögikombaini natuke parapähkleid ja vuristasin neid väiksemaks, sest need on ju nii suured võrreldes teiste pähklitega. Lisasin juurde metspähkleid, india pähkleid, kreeka pähkleid, mandleid. Vuristasin ka need natuke väiksemaks. Oluline oleks neid mitte jahuks päris jahvatada, sest siis pole lihtsalt nii maitsev hamba all. Lõpuks lisasin seemned ja muu sellise, mida ei pea üldse jahvatama. Panin siis seesamiseemned, kaerahelbed, kaerakliid, päevalilleseemned, kanepiseemned, jahvatatud linaseemned, kookoshelbed ja kõrvitsaseemned (neid panin kohe korralikult). Üldiselt pane kõiki koostisosi väheke, sest muidu tuleb segu liiga palju. Samal ajal soojendasin mett ja umbes supilusikatäis kookosrasva (see ei ole oluline koostisosa, ma alati ei panegi). Mee kogus oleneb täiesti pählisegu kogusest. Kui lisad kookosrasva siis sega see vedela mee sisse ja kalla kogu vedelik pähklisegule peale ning sega köögikombainiga segu ära. Kui segu on läikiv siis on mett piisavalt.
   Võta nüüd üks leht küpsetuspaberit ja kalla kogu segu sellele. Vormi nüüd mass üheks ruuduks või ristkülikuks. Paki see ruuduke küpsetuspaberi sisse, selleks voldi küpsetuspaber müslisegu peale (kui kõik küpesetuspaber segu ära ei kata võta teine küpsetuspaber abiks). Nüüd võta lõikelaud või ahjuplaat ja suru massi tihedamalt kokku. Kui soovid võid kaunistada nüüd seesamiseemnetega. Voldi siis korraks veel kokku ja suru plaadiga peale, et need segusse kinni jääksid. Nüüd võta küpsetuspaber pealt ära. Su segu ei tohi laiali valguda. Tõsta segu küpsetusplaadile ja pane ahju 150-170 kraadi juures umbes 20 minutit. (vaata et ääred ära ei kõrbeks).
  Võta ahjust, tõsta küpsetuspaber plaadilt ning jäta jahtuma. Kui kohe lõikad läheb see kõik lihtsalt katki. Kui segu on jahtunud võta suurem nuga ja lõika meelepärase suurusega batoonid. Hoia külmkapis, need säilivad vähemalt nädala.
    Pildil on batoonid, mille sees on natuke kuivatatud ploomi tükke kah. Minu jaoks aga läks siis see amps liiga magusaks. Müslibatoonidesse võibki lisada ükskõik mis maitseb. Näiteks maiasmokad võivad panna ka väikesi shokolaadi tükikesi. Kui pakid kaasa kuskile lõika väikesed ruudukesed küpsetuspaberist ning mässi need sinna (kõige lihtsam on ikka väikse karbikesega).  Tasub siiski meelde jätta, et need annavad palju energiat ja nendega ei tasuks kõhtu küll täita. Need on suurepärased vahepala näksid näiteks tööle või kooli.

1 comment:

  1. olen ise ka saanud home-made müslit. Super hea! (Y) (Y) tahaks sinu retsepti ka proovida

    ReplyDelete