Thursday, January 23, 2014

Heategevuslikud saated

    Viimastel aastatel tuleb heategevuslikke saateid nagu seeni pärast vihma. Tv3 ja kanal2 toodavad neid lausa teineteise võidu. Iseenesest on ju see tore, et on inimesi, kes tahavad aidata. Kahjuks tekib paljudel küsimus, et kas sai mindud, ikka õige inimese juurde või õigesse peresse.
   Kõige rohkem jutuainet pakuvad ikka need Kodutunde saated. Lugu on tegelikult kõigil sarnane. Naine leidis mehe. Tegi kaks last. Mees jalutas minema. Naine leidis uue mehe, tegi talle kolm last ja ka see mees leidis parema. Lõpuks tuli kolmas, kes heal juhul naisega kokku jäi, tegi veel igaksjuhuks paar last ning nüüd istub kodus ja saigi tohutu pere. Keegi tööl ei käi. Siis tuleb tore saatemeeskond, kes teeb intervjuu kohaliku sotsiaaltöötajaga, kes ütleb et muidugi me teame probleemist, et lastel ei ole puhtaid riideid ning süüa. Samas teame, et pere istub päevad läbi kodus ja ootab, et keegi hea nüüd uksele koputaks ja villa kingiks.
    Näiteks eile oli TV3 saade "Allakäigutrepist üles". Aidati seal ühte üsna noort naist, kellel on neli last. Tundus, et enne seda saatusliku elukaaslast oli ta juba kellegi juures lapse teinud. Siis see elukaaslane kes elu ära rikkus tegi kaks last, kirjutas kõik võlad naise nimele ja siis lasi jalga. Tuli ka kolmas mees, kellega jälle üks armas ilmakodanik valmis meisterdati. Ja nüüd peaks tulema appi riik ja head inimesed. Saate alguses kiitis Siiri Sisask lapsi, et oi kui tubli. Ei pea kaks korda ütlema ja põhjendama MIKS on vaja kuskilt koristada või kuskil aidata ühesõnaga väga hästi kasvatatud. Ja siis näidati nende kodu... OKEI ma saan aru, kui emal on 4 väikest põngerjat, kes on nagu põrgulised ja terve maja ühe hoobiga sassi ajavad. Aga üks laps oli 15 (kes tegelikult vist elas kuskil eemal vanaema juures), teised 8 ja 9 ja kolmas siis 3-aastane. 8 ja 9-aastane laps saab väga hästi koristamisega hakkama, pealegi nad peaks juba mõista sõna kuulata küll. Öelge, mida teeb töötu naine, kellel on kodus kolm last, kellel ei pea kogu aeg järele jooksma, kes saaksid juba väga hästi hakkama omavahel. MIKS TA EI KORISTA? Miks ta elab kuskil rämpsuhunniku otsas. Voodis on poriste jalgadega lapsed, koer, eelmise päeva sööginõud ja pesunuustik. Asjad ei mahu kappi ära ja lihtsalt tulevad kapist välja jõuga. Tundus, et seal majas vesi ja elekter olid. Miks on sööginõud nii mustad? Kui sa istud päevade viisi kodus, kas sa ei leia 24 tunni jooksul aega, et tunnike koristada? Ja kui tekib vabandus, et lapsed ajavad sassi. Miks peab 8 ja 9 aastase järel koristama? Probleem ei ole mehes, kes minema jalutas vaid siiski iseendas. Nimetagemgi asju õigete nimedega.
    Mul on kohutavalt kahju lastest, kes kasvavad sellistes perekondades. Nad ei teagi kuidas on parem. Nende üle naerdakse koolis ja lasteaias, sest nad haisevad ja neil on mustad riided. Ja siis vaatad jälle mõnd sellist saadet, emal on ripsmepikendused, isal (kui isa veel peres on) suits hambus ja siis ühest suust "aga raha ei ole, et seepi osta". Siis tuleb veel kommentaar muidugi, kuidas riik ei aita ka, et näe kui pahasti annavad nii vähe raha ja ainus väljapääs on mure uputada alkoholi. Miks neid inimesi saadetakse kuskile spasse, teatrisse, kohvikusse samal ajal kui saatemeeskond siis usinalt maja koristab? Okei, saan aru et lapsed saadetakse aga VANEMAD? Need samad, kes vastutavad korralageduse eest? Nemad peaksidki just kõige rohkem käed villis seal koristama ja remonti tegema, kui on antud abikäsi. Siis võtab saatemeeskond jälle vanema näpuotsa ja viib töötukassasse. Et võta arvele, otsi tööd, mine võta koolitustest osa. Ja siis natuke aega on hoos ja siis jälle et eiei ma ei oska, saa ja ei taha. Aga ikka on riik süüdi. Vihale ajab lihtsalt. Sellisele perekonnale ei ole vaja uut kööki vaid kasvatust.
   Muidugi on tore, kui saadetes aidatakse neid, kes tõesti on hätta jäänud. Näiteks ühes saates oli mees ja naine, kes MÕLEMAD olid invaliidid, mees oli isegi ratastoolis, aga muudkui koristas. Maja oli neil puhas ja korras. Lihtsalt niivõrd palju raha läks laste koolitamiseks ning ravimite peale. Eluruumid olid neil puhtad, laps samuti rõõsa ja rõõmus. Lihtsalt oleks tahtnud rohkemat. Samas see vähene, mis oli seda hoiti väga. Vot selliseid inimesi aitaks ise ka. Või selliseid, kes on võtnud nõuks, et aidata endast veel halvemal järjel olevaid, kuigi endalgi on vähe. Samas sellised inimesed ise abi ei küsi ja nendeni saatemeeskond ei jõua.


Kõige vahvam koht oli aga eilses tv3 saates see, kui majas käisid talgud ning keegi hea oli võileiva unustanud kuskile laua peale ja kass leivalt vorsti pealt ära varastas ja sellega ajama pani :)

1 comment:

  1. hihihi, nägin ka ise saadet ja kass oli tõesti tore :)

    ReplyDelete