Monday, January 13, 2014

Borš

Lõpuks jõuavad vist need külmad ilmad ka Eestisse. Mitte ükski teine toit ei ole sellisel ajal mõnusam, kui soe kõhutäis suppi. Meie pere lemmikuks on saanud borš.  Kuna meie teeme suppi tavaliselt vähemalt kaheks söögikorraks siis siit ka vastav kogus. Kaks õhtut ja 3-4 inimesele. Kui kogust pole vaid on arv siis järelikult, et üks korralik keskmine suurus ;)

Vaja läheb

300g hakkliha
1peet
1kartul
1porgand
peotäis viilutatud peakapsast
1 sibul
2-4 küüslaugu küünt (oleneb eelistustest ja küüne suurusest, panen tavaliselt 3-4)
tšillipipart
4spl ketšupit/tomatipastat
sool
kange sinep
praadimiseks õli (kasutan oliiviõli)
1spl äädikat
2-3 loorberilehte
peterselli, tilli

Riivi kas käsitsi või kombainis peet. Pane käesooja vette likku. Kui vesi on punaseks läinud kalla see läbi sõela potti, milles kavatsed supi teha. Lisa peotäis peakapsast, äädikas ja loorberilehed. Pane sooja ja las läheb keema.
Samal ajal haki sibul ja küüslauk väikesteks (minul on tupperware hakkija, mis teeb ikka väga väikesteks tükkideks).  Aja pannil õli kuumaks ja prae küüslaugu ja sibula segu kuldpruuniks, lisa hakkliha. Pruunista ka see. Maitsesta soola, tšillipipra ja sinepiga. Ära end tšillipipraga tagasi hoia, sest see annab mõnusa maitse. Samuti lisa julgelt ka sinepit. (neid saab lisada ka lõpus). Kui hakkliha praetud lisa see keevale veele ja kapsale.
Nüüd pane pannile riivitud peet. Prae natuke ning siis lisa umbes 3/4 klaasi vett. Samal ajal lisa potti väikesteks sektoriteks lõigatud porgand. Ja umbes 7 minutit hiljem lisa kuubikuteks lõigatud kartul. Kui pannil on peedil vesi ära aurustunud võid lisada juurde. Kui peet on pehme pane juurde ketšup või tomatipasta. Prae natuke ja pane potti.
Las see supp nüüd podiseb veidi ja siis maitse. Kui vaja lisa tšillipipart, sinepit ja soola. Maitse võiks olla vürtsikas. Kui kõik koostisosad on piisavalt pehmed ja supp maitsev võid poti tulelt tõsta. Enne serveerimist lisa maitserohelised.

Kõige paremini maitseb see supp koos ahjusooja leivaga :)



1 comment:

  1. Mängime seda mängu, et boršisupp on okei.

    ReplyDelete